GETT Jeugd – PK en BK Veldlopen

Wie dacht dat onze jeugd stil ligt tijdens de winterperiode heeft het goed mis. De afgelopen weken werden heel wat veldlopen afgewerkt door onze jeugdleden. Zo kunnen de triatlonloze wintermaanden opgevuld worden met sportplezier. Tijdens deze veldlopen werd er al heel sterk gepresteerd door onze jeugd.
Op zondag 4 februari was het tijd voor een eerste hoogtepunt van het veldloopseizoen: het Provinciaal Kampioenschap in Lokeren. Een paar Getters hadden hun zinnen gezet op dit kampioenschap: Xanthe, Thijs, Felien, Milan, Kobe.

Xanthe mocht de spits afbijten als youngster bij de pupillen 2007 en schudde voorbij halfweg de tegenstand van zich af en won met kleine voorsprong. Ze had haar 1ste Provinciale titel beet. Na een 2e plaats vorig jaar en een 3e plaats in 2016 was dit een mooie progressie.
Dan was het aan Felien in de reeks Cadetten. Felien liep een regelmatige wedstrijd en kon zich handhaven in het midden van het deelnemersveld. Dit was goed voor een 27ste plaats.
Bij de Cadetten jongens hadden we 2 Getters aan de start die de laatste weken heel goed op dreef waren: Milan De Coppel en Thijs Roelen. Na een tumultueuze start kwam Milan ten val en was hij al direct op achtervolgen aangewezen. Thijs nam dit keer geen blitse start maar had wel onmiddellijk feeling met de kop van de wedstrijd. Milan kon toch geleidelijk opschuiven naar voor, ondertussen had Thijs zijn duivels een eerste keer ontbonden en kon er slechts 1 iemand zijn hoge tempo volgen. Goed voorbij half wedstrijd versnelde Thijs een 2de maal en kwam hij met heel ruime voorsprong als Provinciaal Kampioen over de meet. Milan zette alsnog ook een sterke prestatie neer en werd 18e.
En dan was het aan Kobe, die toch ook uitgekeken had naar dit kampioenschap. Na een eerder gesloten wedstrijd, begint in de laatste ronde het selectieve parcours zijn tol te eisen. Kobe en 2 andere atleten scheiden zich een beetje af. Bij een versnelling van Kobe op 300m van de aankomst volgt enkel de latere winnaar, die uiteindelijk in de laatste rechte lijn Kobe voorbij snelt. Knap 2e dus voor Kobe.

Er mag dus zeker teruggekeken worden op een prachtig PK veldlopen met 2 Provinciale titels (Xanthe en Thijs) en een zilveren medaille (Kobe). Bij de pupillen meisjes (reeks Xanthe) werd er dan ook nog eens het clubklassement gewonnen. ACG en GETT waren top op het PK.
Op 25 februari stond het Belgisch Kampioenschap op het programma in Brussel. Xanthe, Felien, Thijs en Kobe hadden er zin in om zich eens te meten met de top van België. Op een hard bevroren en heuvelachtig parcours, een stevige wind, temperaturen net rond het vriespunt was dit toch een beetje bang afwachten hoe ze dit gingen verteren.
Xanthe beet opnieuw de spits af. Met 98 atleten stonden ze klaar aan de start. Xanthe koos bewust de buitenkant op om te starten zodanig dat ze niet zou ingesloten geraken. Een goed plan bleek achteraf, want in een lange aanloop met eerst lichtjes bergaf en nadien een klein klimmetje, kon Xanthe haar snelle loopbenen direct gebruiken, om zo bij de eersten de 1ste bocht aan te snijden. Al snel bleek dat dit een snelle wedstrijd ging worden en dat je sterk moest zijn om voorop te lopen en te blijven lopen. Halfweg kon zich een groepje van 3 zich lichtjes afscheiden van de rest: Sterre Provost, Shanaya Schollaert en Xanthe Mathys. Ze maakten de wedstrijd hard voor mekaar en in de afdaling was het Sterre Provost die met haar lange benen afstand kon nemen. Xanthe liep voor dat ze waard was en haalde het in een lange spurt voor plaats 3 op 2 seconden van de 2e plaats en 5 seconden van de 1ste plaats. Hiermee zette ze alvast een unieke prestatie neer: 3e op een BK!

Felien had het wat moeilijker na een periode van ziekte. Toch durfde zij het aan om zich te meten met de allerbeste van België. In een deelnemersveld van 73 meisjes werd ze toch knap 57e. Dikke proficiat Felien.
Thijs startte met veel vertrouwen aan dit kampioenschap. Als hij aan de start komt is dit om te winnen zegt hij altijd. Van bij de start nam hij onmiddellijk het heft in handen en legde hij een verschroeiend tempo op. Het peloton (76 lopers) werd direct op een lint gezet en al heel snel scheurde dit ook door het hoge tempo van Thijs. Toch bleven er een 7-tal atleten mooi in het zog van Thijs lopen. Voorbij halfweg werd er door één van de concurrenten een stevige versnelling bergop geplaatst en slechts 3 atleten konden de schade beperken waaronder Thijs. In een ook heel lange afdaling en spurt, werd Thijs knap 3e! En of hij hiermee tevreden was!! Heel sterk van onze Getter/ACGer!

Als laatste was Kobe aan de beurt. Die moest wel heel lang wachten alvorens het aan zijn beurt was. Deze had toch wat revanche gevoelens na het Provinciaal Kampioenschap. Hij had zich dan ook goed voorbereid op dit BK en was er klaar voor. Kobe zit na de start attent voorin en schuift mooi mee. In de 2de ronde scheidt een 6-tal, met Kobe erbij, zich af. Bij het ingaan van de 3de ronde krijgt hij af te rekenen met de ijzige wind en moet uiteindelijk nog enkele plaatsen prijs geven. Eindresultaat: 8ste plaats.
Conclusie: 2 x goud PK, 1x zilver PK en 2x brons BK
GETT jeugd was in deze winterperiode top mede dankzij de goede samenwerking met ACG!
We kijken nu heel hard uit naar de iets warmere omstandigheden en het triatlonseizoen.